Mâncărurile tradiționale sunt deseori încărcate de grăsimi, calorii, afectând chiar și un organism sănătos. Pentru a evita suprasolicitarea tubului digestiv, consumul de alimente trebuie să fie controlat.
Alexandrina Constantinescu, medic primar gastroenterolog, ne oferă cinci sfaturi pe care trebuie să le urmăm pentru o alimentație sănătoasă de sărbători:
1. Între felurile de mâncare trebuie să existe pauze, în așa fel încât stomacul să poată digera felul anterior.
2. Sarmalele grase, caltaboșul,crusta curcanului, ciorba plină de grăsimi, friptura trebuie să fie consumate în cantități cât mai mici și întotdeauna cu legume din abundență, salată de cruditățisau salată de varză.
3. Deserturile tradiționale (cozonacul, checul, prăjiturile) trebuie făcute în casă cu un aport cât mai mic de grăsime precum margarină și zahăr rafinat.
4. Hidratarea corectă ajută digestia și limitează apetitul crescut, așa că aportul de apă este important.
5. Pentru ca digestia să fie cât mai ușoară, putem să profităm de luminile spectaculoase și de târgurile de Crăciun, și să facem o plimbare de cel puțin o oră alături de familie.
Aceasta ne amintește că sărbătorile de iarnă sunt un prilej de bucurie și nu unul pentru excesele alimentare. Ceeace punem pe farfurie și în pahare,cât și felul în care mâncăm este foarte important pentru sănătatea noastră, scrie eva.ro.